Information om sortering av matavfall

Nu är det obligatoriskt att sortera matavfall!

I och med nytt år har den nya lagen om sopsortering börjat gälla. Detta innebär att det nu är obligatoriskt för alla hushåll och verksamheter att sortera ut matavfall.

BRF Nova har sedan många år haft kärl för matavfall (de bruna kärlen), men vi tror att vi kan bli än bättre! För att sortera ut ditt matavfall ska du använda papperspåsar för matavfall och slänga påsen i behållaren för matavfall i soprummet.

Uppsala kommun har meddelat att man kommer genomföra stickprover för att kontrollera att matavfall sorteras ut från restavfall (de gröna kärlen). För att inte riskera dyra böter är det viktigt att alla hushåll och verksamheter sorterar ut allt matavfall framöver. Annars kan föreningen tvingas genomföra avgiftshöjningar för att kunna betala för eventuella böter.

Vi undanber även alla boende från att slänga glas, porslin, stekpannor m.m. i soprummet. Dessa ska lämnas på någon av Uppsala kommuns återvinningscentraler.

Vill du veta mer om hur du ska sortera rekommenderar vi att du besöker Uppsala vattens sorteringsguide: https://www.uppsalavatten.se/hushall/avfall-och-atervinning/kallsortering/sorteringsguide 

Tack för att du hjälper till & god fortsättning på det nya året!

Vänliga hälsningar

Styrelsen